VITA RES

από

RESEN

(επεξεργασία φρούτων και λαχανικών, παραγωγή συμπυκνωμάτων, πουρέ και κατεψυγμένων μήλων)

+38975421259

September 11, 2020, 6:28:31 AM
България

Агро експерти не очакват ръст в цената на брашното и хляба, докато в Европа цените скачат с 20%

Проблемът със сушата пред зърнопроизводителите е валиден не само за България, но и за редица страни в цяла Европа.

Агро експерти не очакват ръст в цената на брашното и хляба в България, заради лошата реколта от пшеница тази година, тъй като зърнения баланс е стабилен, въпреки традиционно силния експорт. Слаб ръст на хлебопекарни, макаронени и сладкарски изделия обаче ще има, който е свързан с комплексни фактори покрай пандемията от коронавирус и вноса на субпродукти. Очакванията са за ръст в диапазона 10-18%.

Cyber Green Market News

Проблемът със сушата пред зърнопроизводителите е валиден не само за България, но и за редица страни в цяла Европа. Най-голям ще е ръстът на цената на брашното във Великобритания, където лошото време срина добивите с рекордните 40% и зърнопроизводителите отчетоха добиви с 6 млн.тона по-малко от обичайното. Там ръстът на цените е в диапазона на 20%. Хлябът вече поскъпна по цялата търговска мрежа, а пикът на цената му се очаква да е през Декември.

В Германия ръстът на брашното е в рамките на 8-10%, във Франция на 11-15%, в Италия на 15-18%.

Паралелно с цената на зърното и брашното, в цяла Европа се наблюдава ръст в цената на фуражите за животни, който е средно 8% за последния месец. Експерти в производството и търговията с фуражи очакват ръстът в цената на фуражите да достигне 15% спрямо миналата година.

VITA RES

από

RESEN

(επεξεργασία φρούτων και λαχανικών, παραγωγή συμπυκνωμάτων, πουρέ και κατεψυγμένων μήλων)

+38975421259