VITA RES

από

RESEN

(επεξεργασία φρούτων και λαχανικών, παραγωγή συμπυκνωμάτων, πουρέ και κατεψυγμένων μήλων)

+38975421259

June 28, 2020, 6:31:44 AM
Свет

Češka donosi zakon po kojem 85 posto namirnica mora biti domaćeg porijekla

Vladajući su u Češkoj predložili amandman Zakona o hrani, kojim će obavezati trgovce da na svojim policama imaju najmanje 85 posto prehrambenih proizvoda domaćeg porijekla

Češka vladajuća stanka Ano i ultra-desni SPD predložili su kontroverzni amandman Zakona o hrani, koji bi obavezao trgovce da do 2027. godine najmanje 85 posto prehrambenim proizvoda na policama trgovina mora biti češkog porijekla, izvijestio je Deutsche Welle.

Češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman komentirao je za lokalne medije kako na taj način hrana ne bi tisućama kilometara putovala kamionima, no službeno ministarstvo poljoprivrede kojem je na čelu ne sudjeluje u predlaganju tog amandmana.

Poslovni lobiji su sa velikim nezadovoljstvom dočekali ovaj prijedlog. Češka gospodarska komora nazvala je propis "nedopustivom državnom intervencijom", koja će izazvati poremećaj na tržištu, pogoditi male trgovce i smanjiti kvalitetu hrane.

Cyber Green Market News

To je kršenje zajedničkog tržišta Europske unije, zaključuju u Komori. Prema pisanju Deusche Welle, Europska komisija susreće se s pojavom sličnih zakonskih regulativa u Bugarskoj i Rumunjskoj.

U kritikama ovog prijedloga ističe se i činjenica da Češka nije samodostatna u velikom broju osnovnih namirnica, uključujući voće i povrće te svinjetinu i piletinu.

Struktura poljoprivrednih proizvođača u Češkoj pokazuje da se proteklih godina dogodio rast određenog broja kompanija nauštrb malih proizvođača, a taj manji broj tvrtki preuzeo je i najveći "komad kolača" iz Europskih fondova. Naime, čak 90 posto poljoprivrednih potpora u Češkoj isplaćeno je 20 posto poljoprivrednih proizvođača, zbog čega kritičari i oporba upućuju na mogućnost sprege državnog vrha i jednog dijela industrije.

VITA RES

από

RESEN

(επεξεργασία φρούτων και λαχανικών, παραγωγή συμπυκνωμάτων, πουρέ και κατεψυγμένων μήλων)

+38975421259

Αυτή η μαρτυρία σχετίζεται με:

JOSIE LANE

Καλλιτεχνικός διευθυντής

Αυτή η μαρτυρία σχετίζεται με:
Ημερομηνία Δημιουργίας
Χώρα

Εισαγάγετε την ομάδα σας! Κάντε κλικ εδώ για να προσθέσετε εικόνες, κείμενο και συνδέσμους ή να συνδέσετε δεδομένα από τη συλλογή σας.